Logo
Home
Concept AnyYou
Wie is AnyYou
Behandelmogelijkheden
Tarieven
Aanmelden
Contact
Voor wie?
Aankondigingen/nieuws
Columns
Workshops
Social Media
Voorlichting
Links
Counselling/Coaching
Non-Verbale Expressie Testimonials
Eetstoornismanagement AnyYou
               
      

Counselling en Coaching

Counselling en Coaching zijn termen die je tegenwoordig heel vaak hoort, maar wat betekent het nu eigenlijk?

Counselling
Counselling is een gesprekstechniek, waarbij de hulpvrager actief betrokken wordt in het proces van genezen of probleemoplossen.
Problemen bij een hulpverlener neerleggen en hopen dat hij of zij het voor je op kan lossen heeft uiteindelijk weinig zin, omdat jij als cliënt degene bent die moet leren omgaan met zijn of haar problemen en zelf degene is die daar veranderingen in moet leren aanbrengen.
In geval van eetstoornissen is het niet alleen een manier van denken die anders moet, ook de praktische handelingen moet iets worden waarover de cliënt weer eigen baas moet worden.
Mbv bepaalde gesprekstechnieken - het counsellen-  kan de counsellor zijn cliënt helpen sturen, inzicht helpen verwerven en overzicht krijgen in zijn of haar problemen: de actieve inzet en het eigen initiatief van de cliënt geeft ruitme voor verandering, in zowel het denken als het doen rond eten en steeds weer op het individu afgestemd. De één denkt en doet immers vaak heel anders als dat wat een ander doet, ook al valt het beiden onder dezelfde noemer van bv anorexia.

Coaching
Het gevecht aangaan met jezelf en met je eetstoornis is vaak heel eng en zwaar. Het eten, je gewicht en alles daarom geeft je echter ook houvast en je eetstoornis is dan zowel een vriend als een vijand en dat maakt het zo moeilijk om los te laten.
Essentiëel is het om blijvend motivatie te vinden om je door het hele proces van genezen heen te willen, kunnen en durven werken.
Het kan soms veiliger en makkelijker lijken om het bij het oude te houden, je verstoorde eetgedrag, maar wat uiteindelijk maakt dat je blijft in een situatie die uiteindelijk zelfs levensbedreigend kan worden.
Motivatie vinden en houden, dmv coaching, om door te zetten is dus een heel belangrijk onderdeel van het genezingsproces.


 Copyright 2013, Winifred Baatsen
 
©                                          Webdesign Winifred Baatsen